Parodontologija

Parodontopatija je bolest potpornog zubnog aparata, koja za posledicu ima klaćenje, migraciju i ispadanje zuba.  Ona je, pored karijesa, najzastupljenija bolest u usnoj duplji.  Čak 90% populacije poseduje neki oblik parodontopatije. Nažalost, pacijenti često ni ne znaju da je imaju. Danas je sve češće prisutna kod mladih, već u ranim dvadesetim. Bolest počinje nakupljanjem naslaga na zubima koje su pune bakterija. Zbog loše oralne higijene, u naslage se talože minerali iz pljuvačke i tako one prerastaju u zubni kamenac koji uzrokuje prvi simptom parodontopatije – gingivitis.  U ovoj fazi desni su upaljene, crvene, otečene i krvare. Ukoliko se ne zaustavi zapaljenje u ovoj fazi bakterije dalje napreduju u vezivno tkivo koje povezuje zub sa viličnom kosti i na kraju dolazi do uništenja kosti, klaćenja i ispadanja zuba. Ovo je podmukla bolest čiji simptomi su, pogotovo na početku, blagi i teško ih je uočiti.  Plan terapije lečenja zavisi od težine oštećenja parodontalnog tkiva i podrazumeva dve moguće vrste terapije – kauzalnu i hiruršku.

logo bez teksta

Kauzalna terapija parodontopatije

kauzalna-terapija
Parodontopatija je podmukla bolest čiji simptomi su na početku blagi i teško ih je uociti.  Ukoliko primetite natečene ili osetljive desni, promenu boje desni, krvarenje, neprijatan zadah iz usta, osetljivost zuba na termičke, mehaničke i druge nadražaje, klimanje zuba, odmah se javite stomatologu.
Ako zaista imate parodontopatiju, dijagnozu treba uspostaviti što pre i započeti odgovarajuću terapiju. Terapija parodontopatije je dugotrajna i uspeh zavisi od motivacije pacijenta i njegove spremnosti na saradnju. 
Kauzalna terapija, koju bi svakako prvo trebalo pokušati, podrazumeva uklanjanje čvrstih i mekih naslaga sa zuba ultrazvukom, zatim obuku pacijenta iz oblasti oralne higijene, sanaciju karioznih zuba, zamenu neadekvatnih plombi i protetskih radova, uravnoteženje zagrižaja, i na kraju obrada parodontalnih dzepova.
Sve ove aktivnosti pomoći će da se mogući uzroci bolesti otklone, a njen tok, ukoliko je već počela, značajno uspori.

Hirurška terapija parodontopatije

hirurska terapija

Hirurška terapija se primenjuje u uznapredovaloj fazi parodontopatije, kada su prisutni duboki džepovi i veliko razaranje kosti – praktično kada je već jako teško otkloniti uzrok.

U toku operacije pravi se rez na desnima oko zuba koje se zatim odignu. Na taj način se parodontalnom džepu može prići i moguće ga je očistiti direktnim uvidom u stanje, pod kontrolom oka.

U toku intervencije se može dodati i veštačka kost ukoliko su prisutni veliki defekti.  Pored te tzv. “režanj operacije” postoji i niz drugih mukogingivalnih hirurških intervencija koje se takođe rade u našoj ordinaciji.  Ukoliko sumnjate na parodontopatiju, nemojte se plašiti.  Bolje je otkrijte na vreme.  Zakažite pregled kod zubara i lako ćemo utvrditi stanje stvari.