Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad

Kada je pravo vreme za zamenu "sivih" plombi?

NAZAD

Amalgamske ili "sive" plombe su se u restauraciji zuba koristile dugi niz godina. Osnovne njihove dobre osobine su trajnost ispuna, jednostavnost primene, otpornost na pritisak u toku žvakanja  kao i niska cena.  Međutim mnogi smatraju da živa iz amalgamskih plombi može biti uzrok različitih zdravstvenih problema i zbog toga je njihova upotreba u nekim zemljama zabranjena. Ono što čini veliki nedostatak ovih plombi je estetika i veza sa zubom koja je mehanička. Tako da se prilikom postavljanja ovih plombi mora puno više zuba ukloniti nego prilikom stavljanja bele plombe.

Sa druge strane kompozitne "bele" plombe imaju izuzetan estetski efekat! Sa pravilnom modelacijom i izborom boje mogu u potpunosti da imitiraju zub po boji, obliku i veličini. Osim toga veza sa zubom je mikro-mehanička i hemijska. Zahvaljujući ovome pri aplikovanju bele plombe moguće je sačuvati dosta zdravog zubnog tkiva bez obzira na oblik plombe.

Zamena sivih plombi se preporučuje iz više razloga: ukoliko postoji sekundarni karijes, ukoliko plomba "odstoji od zuba" tj. neadekvatno rubno zatvara ili je hrapave površine koja je prijemčiva za plak. Naravno tu je i estetski razlog jer sve više pacijenata zahteva savršene, bele zube i u bočnoj regiji. Stomatolog je taj koji će vam dati objektivnu ocenu i posavetovati o daljem tretmanu.  Zakažite pregled i proverite stanje Vaših plombi! 

NAZAD
Najnovije sa društvenih mreža »