Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad

Kako se ponašati posle vađenja zuba?

NAZAD

Vađenje zuba je jedna od neprijatnijih intervencija kod stomatologa. Razlozi za vađenje zuba su različiti, uglavnom kad se iscrpe sve mogućnosti lečenja zuba.  Ali način na koji treba da se ponašate posle vađenja zuba je isti bez obzira na razlog vađenja zuba!

Poslušajte savete kako da se ponašate posle vađenja zuba kako bi vam oporavak posle vađenja bio što brži i bezbolniji!

- Gazu, odnosno tampon držite čvrsto među zubima dvadesetak minuta posle vađenja! To je jako bitno kako bi se pravilno formirao krvni ugrušak koji predstavlja osnov za zarastanje rane.

- Ranu ne ispirati nikakvim sredstvima  i čajevima, ne mućkati tečnost u ustima!

- Pranje zuba je obavezno i prvi dan posle vađenja, jer čista usta pogoduju boljem zarastanju rane. Ali treba izbegavati snazno mućkanje usta na kraju pranja.

- Izbegavati vruću hranu i piće u narednih 48 sati.

- Lekove protiv bolova piti po potrebi. Savetujemo Brufen od 400mg, ili neki drugi jači analgetik ( Rapten K, Nimulid). Sve osim Aspirina, Andola i drugih lekova koji sadrze acetil salicilnu kiselinu jer ona produžava krvarenje.

- Antibiotike pijte samo po savetu stomatologa.

- Izbegavajte grejanje te strane na kojoj je rana, spavajte na drugoj strani. I po potrebi primenjivati hladne obloge. To se naročito odnosi na hirurško vađenje  zuba, kada se očekuje pojava otoka.

- Ukoliko se javi produženo krvarenje, bolovi koji ne prestaju ni nakon upotrebe analgetika javite se stomatologu! 


NAZAD
Najnovije sa društvenih mreža »