Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad

Bruksizam - šta je, da li se i kako tretira?

NAZAD

Možda ima onih koji nisu čuli za stručni naziv bruksizam ali verovatno svako zna za nesvesno škripanje ili škrgutanje zubima. Bruksizam pogađa kako decu tako i odrasle, javlja se najčešće noću. Pacijenti obično nisu svesni škripanja zubima dok im ukućani ne skrenu pažnju na to.

Osnovni uzrok bruksizma su veliki stres, napetost i anksioznost kojima smo izloženi u ubrzanom tempu života.  Bruksizam dovodi do trošenja zubne supstance tako da zubi postaju osetljivi na nadražaje ( toplo- hladno, kiselo-slatko) , postaju slabi i lako se lome. Ukoliko se bruksizam ne leči trošenje zuba dovodi do gubitka zagrižaja i promena u fizionomiji lica. A pojavljuju se bolovi i napetost u mastikatornim mišićima. Pacijenti se često žale na glavobolje i bolove u vratu i uhu. 

Terapija je složena i sadrži dve osnovne stvari:

-Psihološku terapiju čiji je zadatak kontrola i uklanjanje stresa, promene u stilu zivota i rada.

-Stomatološku terapiju koja podrazumeva izradu noćnog silikonskog štitnika ( splinta ) koji sprečava da se vilice dodiruju i na taj način štiti zube da se dodatno troše. Pacijent ih nosi noću, ugodne su u ustima i ne uzrokuji bol ili nelagodu.

Ukoliko imate neki od gore navedenih simptoma zakazite pregled i vrlo lako ćemo ustanoviti da li imate bruksim ili ne!


NAZAD
Najnovije sa društvenih mreža »