Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad
parodontopatija-stadijumi-iskradent-novi-sad-zubarka.jpg

Parodontopatija je bolest potpornog zubnog aparata, koja za posledicu ima klaćenje, migraciju i ispadanje zuba.  Ona je, pored karijesa, najzastupljenija bolest u usnoj duplji.  Čak 90% populacije poseduje neki oblik parodontopatije. Nažalost, pacijenti često ni ne znaju da je imaju. Danas je sve češće prisutna kod mladih, već u ranim dvadesetim. Bolest počinje nakupljanjem naslaga na zubima koje su pune bakterija. Zbog loše oralne higijene, u naslage se talože minerali iz pljuvačke i tako one prerastaju u zubni kamenac koji uzrokuje prvi simptom parodontopatije - gingivitis U ovoj fazi desni su upaljene, crvene, otečene i krvare. Ukoliko se ne zaustavi zapaljenje u ovoj fazi bakterije dalje napreduju u vezivno tkivo koje povezuje zub sa viličnom kosti i na kraju dolazi do uništenja kosti, klaćenja i ispadanja zuba. Ovo je podmukla bolest čiji simptomi su, pogotovo na početku, blagi i teško ih je uočiti.  Plan terapije lečenja zavisi od težine oštećenja parodontalnog tkiva i podrazumeva dve moguće vrste terapije - kauzalnu i hiruršku.

Kauzalna terapija parodontopatije

kauzalna-terapija-parodontopatija-novi-sad-iskradent-zubarka.jpg

Ukoliko primetite natečene ili osetljive desni, promenu boje desni, krvarenje, neprijatan zadah iz usta, vreme je za posetu zubaru.

PROČITAJ VIŠE

Hirurška terapija parodontopatije

iskradent-novi-sad.jpg

Hirurška terapija parodontopatije se primenjuje kada su prisutni duboki džepovi i veliko razaranje kosti usled poodmakle bolesti.

PROČITAJ VIŠE
Najnovije sa društvenih mreža »