Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad

Koja je najbolja pasta za zube?

NAZAD

Na reklami za pastu za zube je uvek stomatolog koji baš tu pastu preporučuje kao najbolju.  Ako su svi išli na isti fakultet i učili istu nauku, kako to da preporučuju različito? Koja pasta za zube je stvarno najbolja?

Ovim pitanjem možemo se pozabaviti medicinski i poslovno. Poslovno gledano, najbolja je ona pasta koja donosi najveći profit, a potencijalno ne može da načini štetu zubima. Dakle, najbolja pasta za zube je ona koja odgovara (skoro) svima. Ovo, naravno, mogu samo da iznesem kao lični stav, a da analiziram paste mogu samo sa stanovišta struke.

Prvo, pasta treba da odgovara uzrastu, ne samo zbog sastava bakterija u ustima koji se razlikuje kod dece i odraslih, već i zato što dobra pasta razvija dobru naviku - pranje zuba. Logično – dete neće hteti pastu ljutog ukusa i tu nema puno priče! Drugo, za odrasle postoji ozbiljno velik izbor pasti, a najgrublje se mogu podeliti na one za opštu i one za specifičnu primenu (medicinske).  Ova druga grupa pasti, naravno, sadrži aktivnu suspstancu koja pomaže rešavanju datog problema (krvarenje desni, kamenac, upala, porozni zubi, itd). Među običnim pastama za zube, važno je da obratite pažnju na to da li je pasta sa fluorom ili bez. Fluor dokazano poboljšava zdravlje zuba, ali isto tako dokazano negativno utiče na neke druge organe u velikoj količini. Dakle, pažljiva upotreba paste sa fluorom – može. Ako ste opterećeni higijenom zuba, pa perete zube više od 2 puta na dan, onda bi definitivno pasta za zube bez fluora trebalo da bude vaš izbor.  U principu, najvažnije je da se izbor paste menja s vremena na vreme ili čak da se koriste dve različite paste za zube u istom danu (ujutro i uveče), jer mikroorganizmi mogu nakon nekog vremena postati otporni na pastu koju stalno koristite. U suštini – dok je situacija u ustima normalna, sve su paste dobre, ali razliku u kvalitetu pranja mogu da čine četkice.

Ako ste, nažalost u grupi onih koji imaju neki hroničan problem sa zdravljem zuba, za izbor medicinske paste za zube, zakažite pregled, pa ćemo zajednički utvrditi koja je odgovarajuća pasta za vas.

NAZAD
Najnovije sa društvenih mreža »