Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad

Izbijeni zub- kako se može spasiti?

NAZAD

Traume zuba su relativno česta pojava kod dece, najčešće se dešavaju  od 2-4 godine na mlečnim zubima i od 7-10 god. na stalnim zubima. Najteži oblik traume je potpuno izbijanje zuba iz njegovog ležišta u vilici.  Ovakav gubitak zuba obično je praćen ogrebotinama, razderotinama i krvarenjem u području lica i usta.  Najčešći uzroci gubitka zuba su padovi, udarci u predmete i sportske aktivnosti. Ovakvim povredama najčešće su izlozeni gornji sekutići pogotovo ako su izbačeni prema spolje.

Mnogi roditelji ne znaju da je moguće sačuvati izbijeni zub ukoliko se neposredno nakon izbijanja preduzmu određeni koraci:

1. Pre svega najbitnije je brzo reagovati, optimalno vreme za replantaciju zuba je 30 minuta.

2. Izbijeni zub nikako ne smemo drzati za koren nego za krunicu zuba.

3. Ako je zub zaprljan treba ga kratko oprati pod mlazom vode, nikako mehanički čistiti i strugati površinu korena zuba.

4. Najbolje bi bilo vratiti ga ponovo u njegovo lezište.

5. Ukoliko to roditelj zbog straha ne sme da uradi onda ga treba staviti u posudu sa hladnim mlekom. Zub se može sačuvati i ispod jezika do odlaska kod lekara, ali zbog mogućnosti gutanja bolje je odlučiti se za mleko ili fiziološki rastvor. Čuvanje zuba u vodi, alkoholu, suvoj maramici, papiru NIKAKO se ne preporučuje!

6.Nazvati stomatologa, najaviti dolazak i u što kraćem roku stići u ordinaciju.

Ovaj protokol vazi za stalne zube dok se replantacija mlečnih zuba ne preporučuje zbog moguće pojave infekcije na mestu replantacije i do oštećenja zuba zamenika koji se nalazi blizu vrha korena mlečnog zuba. 

Svaki reimplantirani zub treba pratiti klinički i radiografski u početku svakih mesec dana, a tri, odnosno šest meseci nakon nastanka povrede svakih šest meseci tokom nekoliko godina. Najveću šansu za uspešnu reimplantaciju imaju mladi stalni zubi s nezavršenim rastom korena. U zavisnosti od stanju i faze razvoja zuba u trenutku povredjivanja moguće je da će trebati sprovesti endodontski tretman,tj. vadjenje zivca na tom zubu.

NAZAD
Najnovije sa društvenih mreža »