Tel: 065 979 01 31 / 021 494 497
Adresa: Temerinska 30-32, Novi Sad

Interdentalne četkice- zašto i kako se koriste?

NAZAD

Ako za pranje zuba upotrebljavate samo četkicu za zube i pastu, moram vam reći da to nije dovoljno!!Na taj način se očisti samo 70% površine zuba, a šta je sa bakterijskim naslagama u međuzubnim prostorima???

Za čišćenje tih prostora koriste se interdentalna četkica koja se sastoji od drške i  žičanog  jezgra ovijenog  dlačicama. Dolaze u raznim veličinama, od manjih za uže međuzubne prostore do većih koje čiste šire prostore. Četkica se unosi horizontalno u visini desni u međuzubni prostor. Laganim pokretima, bez prevelikog pritiska, tražite ugao pod kojim možete napredovati kroz međuzubni prostor da četkica prođe do kraja. Nikako nemojte gurati četkicu jer možete uzrokovati oštećenja. Da biste što bolje  očistili međuzubni prostor važno je odabrati prikladnu veličinu. Uvek odaberite najširu četkicu koja uz lagano rukovanje prolazi kroz međuzubni prostor jer samo ona može u potpunosti očistiti sav prostor .

Morate imati na umu da ukoliko dosad niste koristili medjuzubnu četkicu možete očekivati blago krvarenje. Svakodnevnim korištenjem interdentalnih četkica uklanjate izvora infekcije te tako nestaje  upala i krvarenje desni.

Interdentalna četkica se upotrebljava jednom dnevno, posle svakog korištenja četkicu treba pažljivo oprati i ostaviti je da se na vazduhu osuši. 

Vrlo je važno koristiti adekvatnu veličinu interdentalne četkice. Premala četkica neće dovoljno dobro očistiti interdentalni prostor, a prevelika četkica neće uopće moći ući u međuzubni prostor.

Pri određivanju optimalne veličine interdentalnih četkica, može vam pomoći stomatolog upotrebom posebne sonde kojom se može izmeriti veličina interdentalnog prostora

Zakažite pregled i dodjite zajedno  da odredimo pravu veličinu interdentalne četkice za idealno čišćenje medjuzubnih prostora.

 

NAZAD
Najnovije sa društvenih mreža »